Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 

Gyöngy

 

Déltengeri gyöngyök

 

Szigorú értelemben véve a tahiti gyöngyök is déltengeri, azaz csendes-óceáni gyöngyök. Ezzel az elnevezéssel azonban többnyire Ausztrália, a Cook-szigetek, Fülöp-szigetek és Indonézia fehértől szürkéig terjedő színspektrumában előforduló gyöngyeit illetik. Tenyészkagylóként az ezüstajkú „pinctada maxima” gyöngykagylót használják, ennek héjai közt keletkeznek a legdrágább tenyésztett gyöngyök.

Ezek a déltengeri gyöngyök – hasonlóan az Akoya gyöngyökhöz – szintén tenyésztettek, de néhány lényeges dologban eltérnek tőlük: méretük 8-22 mm, színspektrumuk a fehértől az aranysárgán és ezüstszürkén, rózsaszínen át az aranyig, sötétszürkéig tart. Minőségileg is jobbak, és szinte kizárólag Ausztráliából származnak. Az indonéz és fülöp-szigeteki gyöngyök többnyire krémszínűek.

 

Tahiti gyöngyök - Fekete gyöngyök

A Francia-Polinéziában élő feketeajkú „pinctada margaritifera” gyöngykagyló belsejében tenyésztett gyöngyöket Tahiti gyöngynek nevezik. Ezek a zöldes vagy fekete belsejű kagylók különleges tulajdonságaik miatt már régóta közkedveltek: a gyöngyház vastagsága és minősége, illetve a színek mélysége és fénye egyedülálló. Szín tekintetében ez a legsokoldalúbb kagyló, mivel a gyöngy színezete minden jel szerint csak az egyes kagylóktól függ. Arról azonban nincs tanulmány, hogy bizonyos lagúnákban vagy bizonyos vízhőmérsékleten bizonyos színek gyakoribbak lennének, vagyis a kívánt gyöngyszínt az ember sosem tudja maga „beállítani”. A gyöngyök mérete 8-19 mm, leggyakrabban előforduló színeik általában az antracit különböző árnyalatai. Az irizáló „páva-szín”, mely a szivárvány minden árnyalatában tündöklik, a gyöngy legértékesebb tulajdonsága lehet. Ezt követik a zöldesfekete, majd a szürkeárnyalatok és végül a sárgásak. Mesterséges feljavításra a Tahitii gyöngyöknél nincs szükség, ezért tisztelik őket a „Gyöngyök Királynőjeként”.

 

A feketeajkú óriáskagylók mind szürke alapon fekete csíkosak, belsejük zöldesfekete fényű, amit Tahitin „Poe Rava”-nak hívnak. A türkizkék vizű lagúnák királynői a 24-29 fokos vizet kedvelik, 18 foknál növekedésük megáll, 11 foknál pedig már el is pusztulnak. Szerencsére Tahitin és a környező szigeteken soha nincs ilyen alacsony vízhőmérséklet. A tenger minősége, aljzata és áramlatai mind fontos szerepet játszanak a gyöngykagylók életében. Egy ilyen egészséges és erős polinéziai kagyló akár a 30 éves kort is megérheti, s eközben a tekintélyes 30 cm-es átmérő és 5 kg-os súly elérése sem ritka.

 

Akoya gyöngyök

Akoya gyöngyök alatt a klasszikus japán, kínai vagy korai tenyésztett gyöngyöket értjük. Mivel a tenyészkagylók viszonylag kicsik, ezek a sósvízi gyöngyök általában 2-9 mm-es nagyságot érnek el. Egy gyöngysor előállításához legalább 6-8 mm nagyságú Akoya gyöngyök szükségesek. A déltengeri és Tahiti gyöngyökkel szemben a rétegződés ideje itt eltérő lehet. Általában egy-két évig nőnek a gyöngyök a kagylók belsejében. Az Akoya gyöngykagylók sokkal kevesebb gyöngyházat választanak ki, mint a déltengeriek vagy a tahitiek. A gyöngyházréteg ezért az Akoya gyöngyöknél sokkal vékonyabb. A „szüret” után sok Akoya kagylót nem használnak tovább, azaz nem tesznek bele ismét magot.

 

Kezeletlen színeik a krém, sárga és zöld – ezzel szemben a kirakatokban többségében fehér, rózsaszín, ezüst és pezsgőszínű gyöngyök láthatók. Ez a mesterséges kezelések eredménye, melyek során kifehérítik a hibás, kevésbé tiszta részeket. A déltengeri gyöngyökkel ellentétben ez a nyersgyöngyökön végzett eljárás Japánban és Kínában fontos szerepet játszik. Szinte egy Akoya gyöngy sincs, ami a maga természetes valójában kerülne az üzletekbe, szemben a tahiti és déltengeri társaikkal. Egy szép, fehér Akoya gyöngysor mindig fehérített és utánkezelt. Enélkül szürkések, krémszínűek, sőt, helyenként zöldesszürkék lennének. A gyöngyöket először átfúrják, aztán fehérítik, színezik, majd polírozzák. A következő formákban fordulnak elő: ovális, gomb, csepp, ill. ún. „barokk” alakban. Értékük elsősorban méretüktől, formájuktól, színüktől, fényüktől és felületük szépségétől függ.


Édesvízi gyöngyök

Édesvízi gyöngyként jellemezhetők azok a gyöngyök, melyek nem tengerben, hanem belső vizekben növekedtek. A legismertebb valószínűleg a Biwa gyöngy, mely a legnagyobb japán beltenger, a Biwa tenger után kapta nevét. Formája, színei és mérete miatt az édesvízi gyöngyök nagyon kedveltek. Nagyságuk 2 és 8 mm között van, de átlagosan 4-5 mm-esek. Abszolút ritkaságnak számítanak a 10 mm feletti példányok. A „Hyriopsis schlegeli” a leggyakrabban használt édesvízi tenyészkagyló, ez az unionidák családjából származik. Külseje a szokványos barna, de belseje sima és fehér. A legnagyobb példányok elérik a 30x20 cm-t. Tenyésztéskor akár 20-60 köpenydarabot is ültethetnek a kagylóba.

 

Az édesvízi gyöngyök lényegesen gyorsabban nőnek tengeri társaiknál (pl. Akoya gyöngyök), ezért általában olcsóbbak is. Számos színben fordulnak elő: fehér, krém, pezsgő, narancsos rózsaszín, lila, világos ibolyaszín, (sötét-)barna. Formájuk az oválistól, tojásdadtól a gomb alakon át a csepp- és burgonyaformáig terjed. Napjainkban azonban leginkább a legfeljebb 8 mm-es, szinte tökéletesen kerek édesvízi gyöngyöket tenyésztik.

 

A gyöngyök értékelése

A gyöngyök a legértékesebb drágakövek közé tartoznak, már 6000 éve ékesítik az embereket. Ennek egyik oka, hogy nem szükséges megmunkálni őket, mivel természetes állapotukban is birtokolják a legkívánatosabb tulajdonságokat: a csillogást és a különleges lüsztert. Értékelésük formájuk, nagyságuk, színük, tisztaságuk és a lüszter alapján történik. Legértékesebbnek a gömb alakot tartják, a félgömb alakúakat gomb formájúaknak nevezik, míg a szabálytalanokat barokk gyöngyöknek.

 

Forma

Alapvetően megkülönböztetünk

- tökéletesen kerek gyöngyöket,

- a kerektől egész enyhén eltérő gömbölyű gyöngyöket (5% eltérés megengedett),

- félbarokk, azaz csepp, gomb alakú, vagy ovális gyöngyöket,

- teljesen szabálytalan barokk gyöngyöket,

- csíkos, körben mintázott gyöngyöket.

Az értékmeghatározást a különböző formák eltérően befolyásolják.

 

Méret

A méret-meghatározásnál mindig a gyöngy átmérőjét nézik (mm-ben), sosem a hosszát. Egy gyöngy ára méretével növekszik. Nagyságuk a pár millimétertől egészen 22 mm-ig (déltengeri gyöngyök) terjedhet.

 

Szín

A mesterségesen színkezelt Akoya gyöngyöktől eltérően a déltengeri és Tahiti gyöngyök színe természetes. A színeknél az alapárnyalatot, az intenzitást és telítettséget figyelik. Az Akoya gyöngyöknél a paletta a fehértől a krémen át a halványrózsaszínig tart, azonban a színezést a nyersgyöngyök színkezelése befolyásolja. A déltengeri gyöngyök fő színei a fehér, ezüst, rózsaszín és arany. Általában a Tahiti gyöngyök a sötétebbek: árnyalataik a világosszürkétől az aranyon át a zöldesfeketéig, feketéig terjednek.

 

Lüszter és felület

Egy szép gyöngy színes derengése a fény töréséből ered a gyöngyházrétegek apró aragonitkristályai között. Ez a csoda teszi a gyöngyöt áttetsző körvonalú tündöklő gömbbé. A fényjelenség, mely az anyag mélyéről tör elő, nem keverhető össze a lüszterrel. Utóbbi ugyanis a gyöngy felületének fényvisszatükrözésére vonatkozik. Egy tökéletes lüszterű gyöngyben az ember saját képmásának tükörképét is megláthatja. A lüszter és felülettisztaság szerinti osztályozást már nem lehet olyan egyszerű matematikai jellemzőkkel leírni, mint a méret és forma szerintit. A nemzetközi standard szerint a lüszter és tisztaság megítélése alapján a gyöngyök négy osztályba sorolhatók:

A = kiváló lüszter, makulátlan felület. Tökéletes gyöngy, legfeljebb apró hibákkal.

B = jó lüszter kevéssé feltűnő hibákkal (kisebb pöttyök, foltok).

C = gyenge lüszter, közepes minőség. Foltos felület kisebb egyenetlenségekkel.

D = lg (low grade): szinte nincs lüszter, sok a látható hiba, felülete láthatóan torz.


A gyöngyök helyes ápolása

Néhány tipp és tanács a gyöngyök és gyöngyékszerek helyes ápolásához:A gyöngyök a természet termékei; értékük megfelelő gondoskodással és tartással megőrizhető.

 

Tartás: mivel a gyöngyök természetes képződmények, felületük nagyon lágy és érzékeny. Fémmel és drágakővel való érintkezéskor könnyen karcolódnak. Ajánlott ezért a gyöngyékszereket a többitől külön tartani, leginkább egyesével, selyemzsákocskákban vagy puha anyagból készült tasakban, de be lehet tekerni kendőbe is. Bőrt ne használjunk, mivel a benne levő csersav árt a lüszternek.

 

Ne tegyük ki a gyöngyöket túl erős napfénynek, napozáskor pl. ne viseljük őket. Az izzadság és a naptej árt a felületüknek, a nap sugarai vagy hősugárzó, fűtőtest közelsége pedig kiszárítja a külső gyöngyházrétegeket, mivel az anyag tartalmaz némi vizet.

Ne viseljünk gyöngyös ékszert zuhanyzáskor, fürdéskor, se tengerben, se uszodában. A tengervíz nem mentes a szennyeződésektől, az uszoda vize pedig egy sor kémiai anyagot tartalmaz, pl. klórt.

 

A kozmetikumokkal is körültekintően járjunk elé. Ne fújjunk a gyöngyökkel ékesített bőrre parfümöt. Ajánlott sminkelés és fésülködés után felvenni a gyöngyökből álló ékszert, de lehetőleg ilyenkor se krémezett bőrre tegyük. A zsírt, savakat vagy fehérítőt tartalmazó kozmetikumok különösen ártalmasak a gyöngyökre, hasonlóan a krémek, szappanok, samponok, hajszínezők és tisztítószerek. Ezért töröljük le minden hordás után a kozmetikumok és izzadtság maradványait egy puha, száraz, és nem karcoló kendővel.

 

Ne használjunk kefét, szemüvegtörlő kendőt, vagy egyéb, kémiailag kezelt anyagot. A kendő ne legyen se nedves, se vizes, mert ha nedvesség éri a selyemzsákocskát, az anyag szálai bizonyos körülmények közt merevebbé válnak, és ezáltal a gyöngysort is megsérthetik.

 

Ha nagyon gyakran hordjuk a gyöngyöket, akkor ajánlott évente egyszer-kétszer ékszerészhez vinni és esetleg újra felfűzetni őket. Ritkább hordás esetén ezzel akár éveket is várhatunk. Mindenesetre vegyük figyelembe, hogy semmi sem bosszantóbb, mintha elszakad a lánc és a gyöngyök szétgurulnak a földön. Két- három évente óvatosan áttörölhetjük olívaolajjal a gyöngyöket, hogy megőrizzük fényük szépségét.

 

Ha követjük a fenti utasításokat, hosszú ideig örömünket leljük majd ékszerünkben és a gyöngyök meghálálják a gondoskodást.

 

                                                                                                                                                         Ugrás a lap tetejére